Monday, 23 February 2015

Limau!! Limau!! Rimau!!

Assalamualaikum sume!!..

Pekabo? dh cuti pnjg2 ni....liat plak nk g keje...hahahah...monday bluesss sgt ^-^....
Cuti dh abis oiii.... singa dh x wat show dah...

Oh ya, disebabkan msa CNY rmai yg bermurah hati, jadi nya byk lah stok limau2 mandarin ni...hari2 bedal limau aje...bgus utk pencernaan...hahaha... xlh kena sembelit....berjam2 kt toilet...bgus kan...
Stok dh byk, ape lagi kita kenduri limau!! mari...mari... sapa nk limau!!!...lai...lai...hari2 yg pns ni bgus mkn buah...mkn lah limau ye...hihihi

3 biji ni display only...hihihi...lpas CNY ni mst dorang lelong...dh consider off season... tp skg teknologi canggih, bila2 masa leh dpt limau lokam ni....anjakan paradigma katanya...hmmm...layan limau lah sebijik...jom!!!

Wassalam..bye2 ^-^

"Mini GA by Nina + Anies".


http://sukasamko.blogspot.com/2015/02/mini-ga-by-nina-anies_40.html 
Sila klik banner utk joint yer...

sila lah joint ramai2...baru meriah =)
 kna tag 2 org blogger...jeng...jeng...sapa ye....

ejulz 
sayidah napisah



Monday, 16 February 2015

Aku xde mesin basuh!! @-@

Assalamualaikum sume!!!

HoHOHo...laundry time!! weekend cenggini, ni lah rutin org bujang yg xde mesin basuh...kikiki...hangkut baju g dobi... bgus juga ade perkhidmatan mcm ni....x yh bingung2, kira2 mana nk letak mesin basuh kt umah klu dh beli kan...especially umah flat, umah dh ler kecik, sempit....huhuu...sekadar utk menumpang teduh...nk byk2 barang mmg x lah...

Taraaaa...ni nama nya dobi layan diri...simple & murah... dari serendah RM5/kg & ke atas .... kat dobi ni ade 2 pilihan , sama ada nk guna yg 9kg @ 14kg... klu rasa2 muatan utk 2 mnggu, termasuk comforter and sebagainya sila lah guna yg 14kg...hihi...kt sini 9kg mesin cuma ade 2 unit jer... yg 14kg ade 4 unit...

Harga utk cucian sahaja;   
                                              14kg               9kg
1) Cucian biasa (air sejuk)    RM6.00/kg    RM5.00/kg

2) Cucian air suam                RM7.00/kg    RM6.00/kg
     (yg ni bagi sesiapa yg suka hygene lebih)
3) Cucian dgn air panas        RM8.00/kg    RM7.00/kg
    (Recommended utk pakaian yg super kotor ye =D )

tempoh mencuci 30mins...x amik masa yg lma pon, lagi pon baju x de lah kotor sangat klu nk basuh lama2...hihi...baju kerja kt ofis jer...lain lah klu keje bengkel or keje gali2 tanah...mgkin kna bsuh 2x kali kot...heheheh....
dari RM5.00/kg je....

ni lah mesin2 yg ada....



Mesti tertnya2...mcm mne nk guna ek...jgn risau, guideline ade....dr A to Z disediakan...cuma nya kna baca lah...hehehe....klu x baca, xde sapa nk ngajo ye kt situ... arahan nye dwibahasa..x susah pun...ikut aje... mesin ni coin operated taw...so, sblm guna mesin tu, sila lah sedia kan wang syiling RM0.50 mengikut jumlah pilihan yg tertera di atas...ape??? xde duit syiling 50sen???? x ape....kt situ ade vending machine utk tukar duit syiling....tukar ikut keperluan ye...jgn ikut kehendak hati...kt vending machine tu pn ade jual sabun, softener, cecair penanggal kotoran mcm vanish tu & laundry bag... x yah gelabah kalau lupa bawa sabun or softener...yg penting ade uang nye... ^-^ ting!!!
ok, bila masa mencuci dh tamat, mesin akn berbunyi utk inform yg dh siap...blh lah amik baju2 yg dh cuci tu....hmmm...wangi nya!!

oh ya...klu tetiba rasa dahaga, blh bli air minuman kt vending machine juga... bagus kan... pastu sampah jgn buang merata...tong sampah disediakan..


Ok...dh siap cuci kan...mls nk jemur kt rumah?? jgn risau, dryer pon ade disediakan.... abis cuci blh terus keringkan...& boleh terus lipat lpas tu... harga nye RM4.00 utk 24mins...kering ke??? confirm kering.... i tell you... klu baju or selimut or jeans tu tebal sgt n korang rasa x kering lagi, blh tmbah lagi coin...additional RM1.00 utk 6mins... dryer ni ade pilihan suhu...nk yg low @ medium @ high... ikut citerasa sendiri... kt sini dryer ada 4 unit...besar dryer ni...mcm kt gmba kt bwh ni...guidline pon disediakan bagi yg 1st time nk guna...



rupa si dryer.. ;)

guideline pon ade...

tgh keringkan baju...
aku rasa, dobi layan diri ni x susah nk pegi...biasanya dobi layan diri ni byk kt kaw.perumahan flat @ condo...kedudukan nye strategik...betul2 dekat  dgn stesen LRT Cahaya...tmpt parking pon ade...lagi 1 kemudahan yg ade kt sini adalah, WIFI free...hehehe...ye lah, dh guna perkhidmatan dobi tu, kan kita byr...so, sbg ganjaran, owner telah sediakan WIFI free sambil2 membasuh blh BW, layan instagram, FB, main game...xde lah bosan...tu pn kalu korng bwk smartphone korang lah yer...and ade disediakan kerusi, utk korang duduk tgu baju dicuci & meja besi utk korg lipat baju bila dh siap keringkan...kipas pn ade 2 unit...aircond xde sbb tmpt tu open air...hihi..


x sempat plak nk amik gambar2 yg lain...hihih...ape yg ade je lah yer...dobi ni biasa nye lengang waktu weekend pagi...hihihi....sbb x rmai yg rajin nk bangun pagi2 basuh baju...klu pegi dh petang2 skit, rmai lah juga yg guna...tp x lah lama sgt nk tunggu nk basuh...cuma kna tunggu masa nk keringkan baju jer...kdg2 ade org tu suka letak lama2 baju nk keringkan...hihihi...tp klu rasa x nk guna dryer, blh bwk balik and jemur kan umah...no problem..
waktu hari keje x tahu plak ramai ke tidak...sbb x penah pegi lagi waktu hari bekerja...kikiki

Ok lah...aku rasa dobi layan diri ni sgt membantu meringankan keje2 membasuh secara manual yg aku wat selama ni...hihih...harga pn berpatutan...^-^ walaupon jenama nye x lah se gah mne2 dobi layan diri yg lain... secara keseluruhan nya aku suka lah...kikikiki...sbb aku xde mesin basuh !!! terkenang masa zaman belajar dlu kt UUM, pn ade mesin basuh yg guna coin ni...cuma xde dryer je...setakat ni je lah cerita dobi layan diri ni...rasa mcm dh pnjg sangat..

Wassalam...bye2 ^-^

Panas Yang Mengigit!!

Assalamualaikum sume!!!

Weekend buat ape??? Walaupon panas yg menggigit2 kulit, ku gagahkan jua...hahahah...demi beberapa helai shawl...gigih x...huhuhu..at least, ade gak hasil berpanas...kikiki...lama beno x jejak kaki ke Jalan TAR ni... suasana nya tetap sama, meriah dgn penjual & pembeli... kanan & kiri penuh...yg sanggup bwk ank kecik jenjalan situ pn ramai...apatah lagi yg single mingle...ni baru time weekend, klu time raya, mmg x kn jejak ler ke sana...penuh betul umat Muhammad...nk jalan pon x boleh...ckup lah sekali penah terjebak...bertahun2 yg lepas...hahadoiii..

Disebabkn aku dh set nk beli ape, so...aku terus je lah menuju ke kedai yg aku nk bli....dlm masa beberapa minit, dh jmpa shawl yg aku nk...grab & byr... pastu, chalo!!!! x tahan lah nk duk lelama kt sana...udah le pns...jap gi cik uang pon berterbangan.... aku beli dekat area2 dlm gambo kt bwh ni...x merayap byk kedai...huhuhu...ok, selesai misi ari itu...cepat gile bershopping... moh balik umah =)








Wassalam...bye2 ^-^

1st Giveaway myhoneyy.blogspot.com


Sila klik banner untuk joint ye !!


Cara:
1. Follow blog ini .
2. Buat satu entry di blog anda dengan meletakkan banner gambar di atas.  Lepas tu tulis apa saja ayat ringkas je. Contoh: 'Jom kawan-kawan.....join giveaway ni'. Linkkan banner tersebut di blog ini.
3. Letakkan tajuk entry anda dengan perkataan : 1st Giveaway myhoneyy.blogspot.com
3. Bila dah selesai, tinggalkan link enrtry anda di ruangan komen blog ini.

MUDAH sangattt kannnn!!!!

Tarikh Penyertaan: 6-28 Februari 2015

Mari2...kita support ^-^ joint rmai2

Sunday, 15 February 2015

Berkembang lah ^-^

Assalamualaikum sume!!!

Aritu aku citer pasal mini kebun...Alhamdulillah, semakin berkembang...perasaan puas tu ssh nk di gambarkan...korg try lah sndri wat kebun mini...x rugi tau...manfaat kan tanah yg ada...org yg xde tanah pon, bercucuk tanam taw....menyahut seruan kerajaan...hihi...blh wat laman ijau juga...hihi...Greennn...

Ni lah perkembangan kebun mini kitorg...weeeehuuuu...








Semoga terus berkembang & berkembang lagi...hihhhihi....kot2 leh jd petani moden...kikiki...x pon wat projek pasar tani....In Sha Allah =)


Wassalam bye2 ^-^

Yeay!!! Balas Dendam

Assalamualaikum sume!!!

Ade yg x tido lagi?? almaklumlah...esok ari minggu, holiday...hiihi...jd mata ini mcm dh di set, supaya x ngantuk...hihiihi...

Minggu lepas demam, byk mende yg dh termissed, jadi minggu ni acara membalas dendam...hahahhaha...marilah kita ber blogwalking sampai lebam..@-@....jom2, sapa yg x tido lagi tu @ x blh tido tu....kikikiki...tp jgn smpi jatuh sakit ye kawan2....

Nk tgk TV pong, mcm mls je...mcm xde citer best aje...huhuhu...biasa lah Astro, 10x ulang citer yg sama..smpi dh hafal setiap babak & dialog...hahadoi... tp klu ade citer hindustan memalam ni best gak...lagi best klau cite Saruk Khan (mcm my fren ckp) perghh...layan...siang td layan dh 1 citer dia...hohohoi...wlaupon dh byk kali tgk, tp msh nk tgk lagi...wlaupon citer tu subtitle nye x kuar...Grrr...sabo je lah....

Anyway, selamat ber blogalking lah ye kawan2....I nk smbung BW...kikikiki



Wassalam...bye2 ^-^


Saturday, 14 February 2015

GA Simple 2015 by Shad

Greetings and Assalamualaikum.

Jemput join GA Simple 2015 by Shad


Klik Banner untuk Join

Hadiah:

Powerbank Pineng (PN-983) x1 Pemenang
Top-up RM5 x10 Pemenang
Hadiah Misteri x10 Pemenang

Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org

Tarikh Giveaway ini berlangsung : 15.1.2015 - 15.2.2015 (11.59pm)
Tarikh Semakan : 16 dan 17 Feb 2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : Selewat-lewatnya 20 Feb 2015


=======================
Ads

Program Mykad Smart Shopper
Jom Aktifkan Mykad


Jika sudi, G+1 Entry/ Like atau Share Entry Jom Aktifkan Mykad Shad ya.
Terima kasih semua. Jasa anda dikenang.

Terima kasih sudi join Ga Simple 2015 by Shad. Good Luck

"Giveaway 7 HARI by Syira Lokman"


http://syiralokman.blogspot.com/2015/02/giveaway-7-hari-by-syira-lokman.html 

Syarat :
1. Follow blog atau google +
2. Follow instagram
3. Follow twitter
[Syira] [along]*jika ada
4. Like sahaja fanpage berikut :
(syira saja tak letak button like sbb nak anda 
lihat sendiri page ape yg anda like)
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway 7 HARI by Syira Lokman"
3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
                                                 -bawa ke new tab pun boleh then copy je)
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.
 
Jom reramai memeriahkan GA ni!!!!.....jgn lmbt2 =)

Friday, 13 February 2015

DENGGI??? DEMAM??? @_@

Arghhh....tidak...

Nk dijadikan cerita...last week Saturday, tetiba aku demam mengejut...tetiba rasa bdn panas sgt, tp kaki tgn sejuk...siap menggigil2...ouuhh..x pnh kena demam mcm ni... demam apekah ini???? satu hari keje tido je.. bdn jd lemah, kepala berat, berpusing2.... mkn pon xde selera....tido...tido...tido... smpi esok siang..bdn pon ada rasa mcm sengal2...sbb tido byk sgt kot...

2nd day, Sunday, demam lagi...rasa yg sama gak...mula meng gugel pasal denggi...takot nye oiiii...baca symptom2 nye, seram nye...mcm ada tanda... sepnjg siang terbaring aje...tido. tp x g klinik lagi... patutnya kn balik KL pon aku cancel sbb x larat sgt...nk jalan pon rasa mcm terhuyung hayang... gi mana ni...waduh.. mlm tu pas maghrib, mintak adik hntr g klinik... aku pon story lah kt en.doktor ape yg aku rasa...doktor check suhu. hmm.....mmg demam... tp doktor x kata denggi pon... aku diberi ubat demam (1 ubat merangkumi 3 tujuan - utk kurgkn sakit kepala, kurngkn suhu badan n skit2 sendi & sengal2 badan) fuh....klu x, kna mkn mcm2 jenis ubat...aku dpt ubat selsema, ubat batuk & antibiotik (kna abis kan tau)...pastu en.doktor bg 1 hari MC utk Monday...huhuhu...

Balik dr klinik, singgah jap nk bli berger, sebab tekak teringin, skali kt stall tu jual roti john je...bedal je lah...aku mkn skit, sblm mkn ubat...pastu tido...huhuh...bila tgh mlm tersedar, pns badan pon aku rasa dh kurang, dh x sakit kepala.... dlm msa yg sama sempat gak aku gugel pasal denggi...huhuhu...takut2 tkena....hadoi....

Monday pagi...aku rasa dh x demam..sakit kpla pon dh xde....tp batuk n selsema ade.....& dlm hati berdebar2...denggi ke bukan...aku pon blk KL...smpi umah sewa, aku duk mkn nasik, sambil belek2 kat kaki....ape???? ade bintik2 merah.....halamak...mcm mne ni.....tp aku x demam dh, suhu pon x naik...aku xde muntah2 or cirit birit... aku teruskan mkn ubt yg doktor bg aritu... dlm hati berdebar...tp x g klinik lagi....& aku tido smpi sok pagi...kan arini aku MC...

Tuesday, msuk kje mcm biasa....sbb aku rasa dh x demam & x sakit kepala...tp aku rasa mcm x sedap ati...lunch time, g klinik...aku story kt doktor...doktor amik suhu & tgk bintik2 kt kaki aku...nk tahu doktor kabo ape?? mungkin suspek denggi....huhuhuhuhu...tekejut I...tp doktor bilang aku x demam, sbb suhu aku cuma 36 drhj celsius je masa tu....doktor suh aku g hospital & buat  blood test...aku x nk g hospital...aku suh doktor tu wat test....memula doktor tu x nk wat blood test aku, suh aku g hospital gak...tp aku desak doktor tuk buat blood test and sanggup bayar... nk kna amik darah ni satu hal...aku x takut pon n xde mslh...yg bermasalah ada lah doktor tu... x jmpa urat nk amik darah....abis lengan aku kna cucuk...kiri & kanan...tp x jmpa2 gak....hadoi lah...mcm nk bocor je kulit tu rasa...tu sbb dia x nk wat blood test tu kot...takut x leh amik darah pesakit....last2 doktor cucuk kat bhgian dkt dgn jari...kiri & kanan...dpt lah darah yg nk di test tu...result awl kata -ve...tp doktor kata result betul kuar kul 6 ptg...kn tgu... =( penantian penuh penyiksaan...doktor pesan, klau ade bleeding or muntah2 or cirit birit or sakit2, terus pegi hospital, jgn tangguh2...aku iya kan aje...so aku pon balik opis...sambung keje...tunggu punya tunggu punya tunggu...bulan x timbul2... aku call klinik, diorg kata result x kuar lagi...mgkin esok...hmmm...tunggu lagi....

Wednesday, pagi2 aku dh call klinik....jwpn nya msh belum... terpksa lah aku bersabar...buat lah keje mcm biasa...walaupon dlm kepala asyik terfikir blood test tu...Akhir nya, jam 3 ptg, staff klinik tu call & inform yg blood test result dh kuar...dia pass the line pada doktor on duty...ape tah nama doktor, aku lupa nk tanya... dia explain kt aku pasal blood test tu....& the result is..... -ve, dlm sel drh aku xde denggi & xde bukti menunjuk kan aku demam denggi.... platlet aku pon normal(370) ....huuu....syukur Alhamdulillah.... aku tnya psl bintik2 merah tu, doktor kata mgkin aku kekurangan air @ alahan...cuak nye... mlm tu, pas blik keje, aku singgah g klinik jap amik result...jmpa doktor skali & dia explain lagi...

Akhirnya, cuak kt dlm hati pon hilang....tp tiap2 hari aku amik suhu, takut2 aku demam lagi...doktor kata kalau demam lagi, cepat2 pegi klinik or hospital...huhuuh....seriaunye, bila doktor kata suspek denggi....takut wo...nti kna tahan kt ward....dh lah keje tgh belambak....xnk...xnk....
Alhamdulillah,, aku sihat and bebas denggi....doktor berpesan, makan lah mknan yg berkhasiat and jangan lupa minum air yg byk...sbb skg ni mmg musim org kna denggi...berwaspada lah ye...hapus kan tempat2 yg mnjadi tmpat pembiakan nyamuk Aedes....Tiada Aedes Tiada Denggi....


Wassalam..bye2...^-^

Thursday, 5 February 2015

Segmen Bloglist Mac-April 2015 by CN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Mac-April 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Mac-April 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 31 Januari 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 28 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Mac-April 2015 by CN"
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.



  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Mac-April dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mac 2015.


Giveaway Free Template By CreamyLittleDiary

 Click Banner Untuk Join
Click Banner Untuk Join

Hadiah utama :
1 blog bertuah akan mendapat Free Template dari CreamyLittleDiary+
 diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Saguhati:
10 blog bertuah akan diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Pemenang akan dipilih melalui:
random.org 

 Pemenang akan diumumkan pada :
 3 April 2015, Insha Allah :)


Jom lah ramai2 meriahkan suasana ^^** peace yo!!

I tag you : ) jom2...
Kasut Buruk Blogspot
Dunia Zumal

Monday, 2 February 2015

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH


http://1.bp.blogspot.com/-a2XU4aYXf_I/VMjH8vGdrTI/AAAAAAAAE40/Fh9CBSki_aQ/s1600/ny.jpg 

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe


sila klik banner kt ats utk joint ye... peace yo!! ;-)

Segmen Jom Blogwalking dan Menang Hadiah by dyan zakhi

 
 
Jom kli banner utk joint ye!! jom klik reramai... ;D
Syarat-syarat

1. Follow blog dyan
2. Tepek banner (copy je kat atas tu ) & buat entri 
Segmen Jom Blogwalking dan Menang Hadiah by dyan zakhi
4. Letak url kat komen
5. Nyatakan jumlah followers blog anda utk lihat peningkatan (dan boleh mula blogwalking :)
6. Follow blog & Like fanpage sponsor (penting utk menang hadiah)

Giveaway Pertama Blog Cinta Itu Indah


http://hanyadihatiku.blogspot.com/2015/01/giveaway-pertama-blog-cinta-itu-indah.html 

jom reramai joint!! klik banner utk joint yer...


antara syarat yang perlu dipenuhi.

* follow blog ini (cinta itu indah)
* letakkan banner GA ini dan linkkan ke sini
* letak tajuk 'Giveaway Pertama Blog Cinta Itu Indah
* follow blog tengkubutang.blogspot.com
* like fanpage tengkubutang
* hadiah melalui khidmat random
* tamat giveaway pada 09.30 pagi pada 05 feb 2015

 

" 12 Days Of kisahamydotcom Giveaway "


Assalammualaikum semua...
First Mini Giveaway kisahamy.com... Jemput kawan2, sudi2 kan sertai giveaway ini...

Syarat-syarat penyertaan:

1. Terbuka kepada semua blogger, tapi dengan syarat mesti la kene jadi follower kisahamy.com
2. Jadi Follower aienainirazali
5. Copy coding dibawah dan tinggalkan link anda di kotak komen sini ye :)


Jom joint reramai :)...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...