Friday, 13 February 2015

DENGGI??? DEMAM??? @_@

Arghhh....tidak...

Nk dijadikan cerita...last week Saturday, tetiba aku demam mengejut...tetiba rasa bdn panas sgt, tp kaki tgn sejuk...siap menggigil2...ouuhh..x pnh kena demam mcm ni... demam apekah ini???? satu hari keje tido je.. bdn jd lemah, kepala berat, berpusing2.... mkn pon xde selera....tido...tido...tido... smpi esok siang..bdn pon ada rasa mcm sengal2...sbb tido byk sgt kot...

2nd day, Sunday, demam lagi...rasa yg sama gak...mula meng gugel pasal denggi...takot nye oiiii...baca symptom2 nye, seram nye...mcm ada tanda... sepnjg siang terbaring aje...tido. tp x g klinik lagi... patutnya kn balik KL pon aku cancel sbb x larat sgt...nk jalan pon rasa mcm terhuyung hayang... gi mana ni...waduh.. mlm tu pas maghrib, mintak adik hntr g klinik... aku pon story lah kt en.doktor ape yg aku rasa...doktor check suhu. hmm.....mmg demam... tp doktor x kata denggi pon... aku diberi ubat demam (1 ubat merangkumi 3 tujuan - utk kurgkn sakit kepala, kurngkn suhu badan n skit2 sendi & sengal2 badan) fuh....klu x, kna mkn mcm2 jenis ubat...aku dpt ubat selsema, ubat batuk & antibiotik (kna abis kan tau)...pastu en.doktor bg 1 hari MC utk Monday...huhuhu...

Balik dr klinik, singgah jap nk bli berger, sebab tekak teringin, skali kt stall tu jual roti john je...bedal je lah...aku mkn skit, sblm mkn ubat...pastu tido...huhuh...bila tgh mlm tersedar, pns badan pon aku rasa dh kurang, dh x sakit kepala.... dlm msa yg sama sempat gak aku gugel pasal denggi...huhuhu...takut2 tkena....hadoi....

Monday pagi...aku rasa dh x demam..sakit kpla pon dh xde....tp batuk n selsema ade.....& dlm hati berdebar2...denggi ke bukan...aku pon blk KL...smpi umah sewa, aku duk mkn nasik, sambil belek2 kat kaki....ape???? ade bintik2 merah.....halamak...mcm mne ni.....tp aku x demam dh, suhu pon x naik...aku xde muntah2 or cirit birit... aku teruskan mkn ubt yg doktor bg aritu... dlm hati berdebar...tp x g klinik lagi....& aku tido smpi sok pagi...kan arini aku MC...

Tuesday, msuk kje mcm biasa....sbb aku rasa dh x demam & x sakit kepala...tp aku rasa mcm x sedap ati...lunch time, g klinik...aku story kt doktor...doktor amik suhu & tgk bintik2 kt kaki aku...nk tahu doktor kabo ape?? mungkin suspek denggi....huhuhuhuhu...tekejut I...tp doktor bilang aku x demam, sbb suhu aku cuma 36 drhj celsius je masa tu....doktor suh aku g hospital & buat  blood test...aku x nk g hospital...aku suh doktor tu wat test....memula doktor tu x nk wat blood test aku, suh aku g hospital gak...tp aku desak doktor tuk buat blood test and sanggup bayar... nk kna amik darah ni satu hal...aku x takut pon n xde mslh...yg bermasalah ada lah doktor tu... x jmpa urat nk amik darah....abis lengan aku kna cucuk...kiri & kanan...tp x jmpa2 gak....hadoi lah...mcm nk bocor je kulit tu rasa...tu sbb dia x nk wat blood test tu kot...takut x leh amik darah pesakit....last2 doktor cucuk kat bhgian dkt dgn jari...kiri & kanan...dpt lah darah yg nk di test tu...result awl kata -ve...tp doktor kata result betul kuar kul 6 ptg...kn tgu... =( penantian penuh penyiksaan...doktor pesan, klau ade bleeding or muntah2 or cirit birit or sakit2, terus pegi hospital, jgn tangguh2...aku iya kan aje...so aku pon balik opis...sambung keje...tunggu punya tunggu punya tunggu...bulan x timbul2... aku call klinik, diorg kata result x kuar lagi...mgkin esok...hmmm...tunggu lagi....

Wednesday, pagi2 aku dh call klinik....jwpn nya msh belum... terpksa lah aku bersabar...buat lah keje mcm biasa...walaupon dlm kepala asyik terfikir blood test tu...Akhir nya, jam 3 ptg, staff klinik tu call & inform yg blood test result dh kuar...dia pass the line pada doktor on duty...ape tah nama doktor, aku lupa nk tanya... dia explain kt aku pasal blood test tu....& the result is..... -ve, dlm sel drh aku xde denggi & xde bukti menunjuk kan aku demam denggi.... platlet aku pon normal(370) ....huuu....syukur Alhamdulillah.... aku tnya psl bintik2 merah tu, doktor kata mgkin aku kekurangan air @ alahan...cuak nye... mlm tu, pas blik keje, aku singgah g klinik jap amik result...jmpa doktor skali & dia explain lagi...

Akhirnya, cuak kt dlm hati pon hilang....tp tiap2 hari aku amik suhu, takut2 aku demam lagi...doktor kata kalau demam lagi, cepat2 pegi klinik or hospital...huhuuh....seriaunye, bila doktor kata suspek denggi....takut wo...nti kna tahan kt ward....dh lah keje tgh belambak....xnk...xnk....
Alhamdulillah,, aku sihat and bebas denggi....doktor berpesan, makan lah mknan yg berkhasiat and jangan lupa minum air yg byk...sbb skg ni mmg musim org kna denggi...berwaspada lah ye...hapus kan tempat2 yg mnjadi tmpat pembiakan nyamuk Aedes....Tiada Aedes Tiada Denggi....


Wassalam..bye2...^-^

19 comments:

  1. Semoga dijauhkan dari sebarang penyakit..

    Jemput singgah "Ketawa bersama, menangis bersama"


    Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

    ReplyDelete
  2. sekarang denggi makin menjadi...kena betul2 hati2...kalau de simpton kena check awal2...

    ReplyDelete
  3. Ye...x sgka btul kna dmam tkejut..mujur bkn denggi...seriau rasa..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah kerana bukan denggi tapi kenapalah tunggu esok hari baru g klinik..lain kali jgn tggu esok hari tu jgk g klinik tau..ingat pesan sis JM..harini sis bawak adik bongsi umur 13 tahun g klinik gak..petang tadi dia ckp sakit kepapa...sakit tekak tanda2 nk demam..dpt 4 jenis ubat RM66 melayang..apa bllh buat sakitnya pasal kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakit kepapa tu sakit apa JM?

      Delete
    2. mgkn sama dgn sakit papa kedana kot SS...kikikiki

      Delete
    3. Alamak alapak! Mcm mana tersalah ni kan dh kena bahan hahaha. Sakit yg x ada ubat, dr shikin pun x boleh treat sakit ni heeee

      Delete
    4. sakit kepapa macam dah dekat dengan cometopapa... He He He....

      Delete
    5. Cometopapa,cometomama...hahaha

      Delete
  5. Tu lah...mlyg jugk si hijau biru...redho sje lh...

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Tq...tu lah, episod tragis gak tu...x sgka kna demam mengejut @-@

      Delete
    2. Sakit tu bagus... Tanda tuhan sayang kat kita...

      Delete
    3. Ye betul...klu sakit jgn mrh2...peace no war =D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...